Sunday, December 29, 2013

AICAT questions with answers - general awareness and Govt schemes

I have tried to compile a list of questions that i remember. please add more in comments. I have also put answers as per my knowledge, please feel free to correct those as well


update: though I have divided questions into 2 parts, it is quite possible that I have mixed up some questions.


1. the highest body among PRIs is -

gram sabha/panchayat, nagar panchayat, municipality, zila parishad

answer - zila parishad

2. sakhrov prize was instituted  by -

libyan parliament, european parliament, canadian parliamnet

answer - european parliament

3. the decline in child sex ratio denotes -

answer - bias against girls/ bias towards boys (don't remember exact words)

4. according to UN's "xyz" convention/policy, development means? (i don't remember the question exactly)

state at centre, people at centre, economic growth, developing countries at centre of development

answer - people at centre of development

5. which of these is not integral part of UN -

general assembly, security council, international court of justice,  ILO

answer - ILO

6. the book An Uncertain Glory: India and its contradictions was co- authored by -

answer - jean dreze (amartya sen was not in options)

7. new bihar book co-authored by -

nitish kumar, nicholos stern, etc.

answer - nicholos stern (other author n k singh was not in options given)

8. a state which looks after basic needs of its people is- \

market based state, populist state, welfare state

answer - welfare state

9. who wrote 'annhilation of castes' -

jyotiba phule, b r ambedkar, etc.

answer - b r ambedkar

10. 5th schedule aims to -

answer - protect tribals in scheduled areas

11. NAZI in nazi party is loosely translated as

national facist, national socialist, national communist

answer - national socialist

12. the vaccine for japanese encephalitis -

answer - JENVAC

13. which of the new election option was introduced in Nagaland by-poll

answer - NOTA

14. bicoin is

bitco innovation, cryptocurrency,

answer - cryptocurrency

15. in how many days rajya sabha must respond to/ approve money bill

21 days, 14 days, 1 month, 3 month

answer - 14 days

16. A line drawn on a map connecting points that receive equal amounts of rainfall is known as –

Isohyet, isoneph, isobar,

answer - isohyet

17. NABARD was started on recommendation of -

shivraman committee

18. lokayukta act was first applied in -

maharashtra

19. highest decision making body in district -

Distt Planning committee

20. which of the departments is not under home ministry?

official languages dept, public distribution system,

answer - public distribution system



Govt schemes -

1. which of these was merged with nrega

Sampoorna Grameen Rozgar Yojana, Employment Assurance Scheme, both, none

answer - both ( all schemes in this sector were directly or indirectly merged in mgnrega)

2. nrega introduced in -

2005

3. SSA started in -

1997, 1998, 2001, 2005

answer - 2001 (year 2000 was not in option)

4. SIDC is for -

industrial development

5. which of these are social security measures -

old age pension, maternity pension, diability pension, all of the above

answer - all of the above

6. objectives of national bamboo mission is not-

marketing, develop technologies, growth of the bamboo sector, promote paper industries

answer - promote paper industries

7. JNNURM, which is true -

all given options

8. NRLM

9. which scheme facilitates funding through Members of Parliament -

answer - MPLADS

10. forest conservation act was introduced in -

answer - 1980

11. the report on conditions of muslims was written by -

answer - sachhar committee

12. aam aadmi bima yojana launched on -

2nd october 2007, 2nd oct 2008, 1st oct 2007, 1st oct 2008

answer - 2nd october 2007

13.

14. NRHM started in

answer - april 2005

15. objective of NRLM (national rural livelihood mission)

answer - there was one clear choice which was related to livelihood, rest were about other things
( like- Mission aims at creating efficient and effective institutional platforms of the rural poor enabling them to increase household income through sustainable livelihood enhancements and improved access to financial services. the poor would be facilitated to achieve increased access to their rights, entitlements and public services, diversified risk and better social indicators of empowerment. )


16. which tax is not under purview of gram panchayat

land tax, property tax, building tax,

answer - land tax

17. Rashtiya arogya nidhi

18. all old age people are covered under old age pension, if not those receive support under-

answer - annpurna scheme

19. gram sabha is included as part of PRIs in section -

19A or 234 or 243A

answer - 243A

20. aim of SSA is not -

answer - high class college education



note of thanks - i have picked up few missing links from abhinav sharma's list. thank you for your effort.






17 comments:

  1. OTHER ONE IS DECLINE IN GENDER RATIO

    ReplyDelete
  2. what can be the expected cut off for Gen??

    ReplyDelete
    Replies
    1. 55-60 if negative marking, otherwise 60-65. also they might decide to call in more than 1000 (700 unreserved +300 reserved) declared earlier.

      Delete
    2. Is the cutoff same for everyone or it is different categorywise?

      Delete
    3. obviously, SC and ST cut-offs would be lower than general category, maybe 10 and 20 marks lower respectively

      Delete
  3. Will there be sectional cut-offs as well?

    ReplyDelete
  4. not mentioned anywhere, so no.

    ReplyDelete
  5. Now, how can we prapare for Written Test (Issue/ Social and economic issue based). Kindly suggest some topics.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i will publish a post on 2nd January, i.e. post result declaration

      Delete
  6. Any idea about negative marking?

    ReplyDelete
  7. Hi, in question no. 16 vehicle tax was also an option.... so can't it be the correct answer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. no, vehicle tax is under PRIs. you might have got it confused with road tax which is under state govt.

      Delete
  8. Thanks you so much for the key. Can someone throw light on
    what is the pattern of written test(issue based, narrative)
    Time of the test, number of essays, marking patterns, sample essays etc.

    ReplyDelete
  9. Thanks for the answers, btw can u post the answers of the DI, reasoning and logical reasoning as I want to analyze my performance.

    ReplyDelete
  10. i don't remember the questions.

    ReplyDelete